2012. augusztus 16., csütörtök

Plüss mackó szabásminta 1.


Sok felé kerestem a neten mackó szabásmintát, találtam is.

Íme az egyik




Alapanyag szerintem lehet "bármilyen" textil, szőrmés, vagy nem szőrmés.
Elképzelhető, h kockás anyagból készítem el, ezzel újrahasznosítható a régi, kinőtt, megunt ruha.

Jó tanácsok a macibolt oldaláról:

"Anyagválasztás: a drága a jó?
Nem biztos, hogy a drága anyag lesz minőségileg megfelelő, de egy középkategóriás árú anyagot azért megérdemel a macink. Ha anyagot vásárolunk, mindenképpen olyan mellett döntsünk, amely nem foszlik. Ez az egyik elsődleges szempont. Drága lehet a tanulópénz, ha ezt nem fogadjuk meg. Második fontos szempont: a nyúlási tulajdonság. Túlzottan nyúlós anyagból deformált lesz a maci, a nagyon merev, egyáltalán nem nyúlós anyag tömés közben elszakadhat. Sűrű szövésű anyagot keressünk, hogy a fehér tömőanyag ne látszódjon ki, és elég tartós legyen.
Mackó szabásminta és mackó szabási fortélyok
„Ráhagyjam a varrásszélességet? Vagy ne hagyjam rá? Mi van, ha nem szálirányba szabom? Nem mindegy, hogy áll az a nyíl? Így sokkal jobban el tudom helyezni az anyagon! Végül is az én macim lesz!” – és igazad is van. Ez a te macid lesz. Ezért szerencsés, ha betartod a tanácsokat. Ahol jelölve van a varrásszélesség, oda rá kell hagyni, ahol nincs jelölve, ott azért nincs, mert nem lesz gépi varrás. Pl. a fejrésznél a nyakán. Fontos-e a szálirány? Igen. Ahhoz, hogy olyan legyen a mackód, amilyet a képen kiválasztottál magadnak, figyelembe kell venni a szálirányt, mert másképp nyúlik az anyag, ha máshogy szabod. Pl. egy fejbetét, vagyis homlokrész bevarrása közben, ha nem megfelelő szálirányban szabtad, másként nyújtja meg a gép a pofarészt, és másképp a fejbetétet, nem fog stimmelni a két anyag hossza.
Ha már sikerült elhelyezni a kiszabandó mintákat az anyagon, ki kell választani, hogy mivel rajzolod körbe. Sokan próbálnak időt megtakarítani azzal, hogy nem rajzolják elő az íveket az anyagra. „Ügyes vagyok én, szabtam már szoknyát, nadrágot, akkor sem rajzoltam elő, hanem egyből vágtam.” Ez is egy megoldás, csak nem a legszerencsésebb. Ezek sokkal kisebb, finomabb darabok, ahol 1/2 cm is sokat jelent. Általában szimmetrikus arcot, karokat, lábakat képzel el az ember. Előrajzolás nélkül ritkán lesz ilyen a végeredmény. Számítsunk rá, hogy nem minden anyagon fog a szabókréta. Van, amelyiken a ceruza látszik, van, amelyiken csak a filctoll. Bármivel rajzolhatunk, csak ne üssön át a másik oldalra.
Ezután következik maga a kivágás. Egyáltalán nem bonyolult művelet, csak egy dologra vigyázzunk. Ha hosszú szőrmét választottunk, csak az alapul szolgáló anyagot vágjuk, a szőrmét ne.
Varrási nehézségek, avagy: vékony anyag – vékony tű, vastag anyag – vastag tű
Nagyon fontos szempont bármilyen anyag gépi varrásakor, hogy a megfelelő vastagságú tűvel dolgozzunk. Ha vékony anyagot vastag tűvel varrunk, szakítani fogja a gép a cérnát, vagy lazán hurkolni a gép a szálakat. Ne döntsünk úgy, hogy nem baj, ha laza, mert mindenhol meg fognak látszani a varrások, ha kifordítjuk a macit. Ez esztétikai szempontból sem szerencsés, és így jóval sérülékenyebb lesz játszótársunk. Vékony anyagú, ritka szőrme esetén elég a 70-80-as vastagságú géptű. Minél vastagabb az anyag, annál vastagabb tűt válasszunk. Vastag alapú tömött szőrme esetében 110-es géptűt is használhatunk. Ha nem elég vastag a tűnk, nem képes a gép elég nagy lyukat ütni az anyagba, és nem hurkolja meg a felső és alsó cérnát. Ha a tűválasztás sikeres, a varrógép szálfeszességének beállításával még tovább tudjuk finomítani, szépíteni munkánkat.
A szőrme sűrűsége és hossza is befolyásolja a varrás nehézségét. A nagyon sűrű szőrzetet varrás előtt érdemes lenyírni ott, ahol varrni fogjuk. A hosszú szőrű anyagnak már a szabásánál is figyelni kell, hogy csak az alapul szolgáló anyagot vágjuk, a szőrmét ne."

Érdemes megpróbálni! :)

6 megjegyzés:

  1. elkészítettem a mackót ,de nem tudom hogyan varrjam fel a lábait ,hogy ülni is tudjon. kérlek segíts ebben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy pontba kell az öltéseket szúrni, és mindkét lábát egyszerre felvarrni. Ez sajnos kívülről is látszani fog, vagy esetleg 1 gombbal el lehet takarni. :)

      Törlés
  2. Elnézést , hogy nem ezzel kezdtem, KÖSZÖNÖM SZÉPEN A SZABÁSMINTÁT!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen! Várom a képeket róla! Szívesen megosztom a blogban, ha elküldöd e-mail-ben: edyt7@freemail.hu ! :)

      Törlés
  3. Kedves Edit! Szeretném elkészíteni a mackót, honnan tudom letölteni a szabásmintáját? Valamint mekkora készen a maci?

    Üdv

    VálaszTörlés
  4. Kedves Vilmos!
    A képek letölthetőek innen az oldalról, és bármekkorára nagyítható, így akkora lesz a maci, amekkorát csak akar. :)

    VálaszTörlés